Wysłany: 2010-07-12, 20:13 Jak żywić kocurka w miarę zdrowo
Przez rok kotek karmiony tylko karmami Whiskas, Kitekat i Friskies. Następnie trafiłam na te oto forum i przeczytałam wszystko o diecie BARF od A do Z. Niepowiem trochę się przeraziłam dotychczasową dietą mojego kota i tym jaką robiłam mu krzywdę. Chętnie przeszłabym z Kićkiem na Barfa, ale niestety mam tylko 15lat i nie mogę zamówić przez internet wszystkiego co niezbędne. Muszę poczekać 3 lata i chiałabym dowiedzieć się jak karmić mojego kota przez ten czas?? Tak aby było w miarę zdrowo. Meszkam w niedużym mieście i zapewne nie dostanę tu dobrych karm takich jak Orijen, Taste of the wild itp.. Choć sama tak dokładnie nie wiem, bo jeszcze się nie rozglądałam, ale zdążyłam się domyślić. W takim razie czym karmić?
Przede wszystkim rozszerzaj dietę czyli wlączaj surowe składniki mięso - rożne gatunki, podroby, ryby , zóltko tak, by kot nauczył się, że surowe jest jadalne. Jeśli w tej chwili nie masz możliwości zakupu suplementow do BARFA to przynajmniej nauczysz kota jadać surowe mięso. Sprawdź też czy rzeczywiście nie ma w sklepach zoologicznych lepszych karm . Jeśli jest w twoim mieście np Carefur to powinien w nim być sklep KAKADU , który ma w swojej ofercie Orijen i Acana. Być może jakiś zoologiczny sklep jest w stanie zamowić dla Ciebie karmę taka jaką zechcesz. Ważne jest by kot jadal rożnorodnie i by jego dieta nie opierala się wyłącznie na suchej karmie.
_________________ Pozdrawiam serdecznie (koty dołączają mruczenie)
Graża z menażerią
www.asparas.pl
Tylko pamietaj, że nie mozna dawać surowej wieprzowiny, a z ryb najlepiej dawać łososia i pstrąga. Ryb daje się w bardzo małych ilościach. Może po prostu na początek spróbuj dawać kotu żółtko i czasami odkrawać małe kawałki kurczaczka surowego (najlepiej takie ze skórą albo z kawałkiem tłuszczyku) jak będziecie przygotowywać obiad.
Dzieki za odpowiedzi. Na razie daje mu surowe żółtko i przyznam, ze kot chętnie je jada. Kurczaka tez zjadł ale już trochę z mniejszym entuzjazmem (pogryźć go nie umie) Oprócz tego daje mu karmę Arion, bo tylko taka mieli w zoologicznym ( Arion lub RC co lepsze?) Zapytam się, może będą mogli zamówić Orijena, to chyba dla nich nie byłby problem..
Z zainteresowaniem przeczytałem twój post. Zainteresowanie moje wynika stąd że mam podobny problem. Mój kot Czarny well Kruszyn (ostatni Mormysz)uznaje w zasadzie tylko suchą karmę czasem coś z saszetki ale rzadko. Nie udaje mi się za bardzo namówi na cokolwiek innego. I dlatego szukam jakiegoś sposobu na przestawienie go.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum