Pomogła: 16 razy Dołączyła: 05 Mar 2009 Posty: 702 Skąd: Schwabenland
Wysłany: 2010-03-23, 16:38
Mari napisał/a:
Niestety moje dorosłe koty dopiero przestawiają się na BARF - w tym jeden od momentu przybycia do mojego domu w wieku 8-miesięcy (ma obecnie 4,5 roku) do wszystkiego co mokre czuł wstręt nieprzezwyciężony i teraz znając skład suchych karm - je Applaws, ale przestawiam na Taste of the wild i zastanawiam się czy nie powinnam im jakoś dodawać tauryny - strzykawa i taryna rozpuszczona w wodzie. Jeżeli tak to ile na kilogram kota? Mam taurynę z zooplusa.
Przy tych karmach warto uzupełnić trochę poziom tauryny. Możesz tą taurynę w proszku z Zooplusa rozpuścić w wodzie i podać strzykawką jeśli kot nie je nic innego niż suche.
Możesz podawać 50mg tauryny na każdy kilogram kota dziennie. Jeśli będzie ciut więcej to też nic się nie stanie.
_________________ "Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem" Hipokrates (460-370 p.n.e.)
Od dziś chcę małymi krokami wprowadzać Easy BARF i Taurynę do żywienia moich kotów, będę wzrować się na przepisach z Forum z easy BARF, wiem ,że taurynę trzeba rozpuścić w wodzie ale np.2g tauryny mogę rozpuśćic w jednej łyżeczce wody? pytam dlatego,ze spróbowałam ją i rzeczywiście jej smak jest drażniący , obecnie leczę kicię z żółtaczki i boję sie żeby jej czymś nie zaszkodzić w regeneracji wątroby.Przeczytałam mnóstwo przepisów, moje koty z mięs wyróżniają wolowinę i pierś z kurczaka a z podrobów w małej ilości wątróbkę wolowa i serduszka kurze.Od połowy czerwca podaje kotom drozdze piwne, maczkę ze skorupek i olej z łososia, Proszę mi doradzić .Pozdrawiam
Wysłany: 2010-07-07, 12:40 Re: Witam serdecznie
anka napisał/a:
(...) taurynę trzeba rozpuścić w wodzie ale np.2g tauryny mogę rozpuśćic w jednej łyżeczce wody?
Taką ilość tauryny musisz rozpuścić w znacznie większej ilości wody, razem z easy BARFem. 2g tauryny (do tego 10g easy BARFa) dodaje się do 1kg mięsa więc rozpuszcza się ją w 200-300ml wody. Producent podaje, że jej rozpuszczalność w wodzie o temp. pokojowej wynosi 5%.
_________________ "Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem" Hipokrates (460-370 p.n.e.)
Witam,
mam pytanie co do BARF-owych gotowych przepisów podanych na tym Forum. Dlaczego do przepisow z Felini Complete, nadal jest zalecana dodatkowa dawka tauryny? Z opisów suplementu wynika, ze zawiera wystarczajaca ilosc tego aminokwadu. Czy nie grozi to przedawkowaniem i jakimis ubocznymi efektami?
FC ma trochę za mało tauryny, dlatego w przepisach jest dodatkowa.
A nadmiar tauryny jest przez kota wysikiwany, więc nie ma problemu. Gdzieś już tutaj Dagnes pisała o tym na forum.
Witam.
Mam pytanko odnosnie tauryny ja po prostu wsypuje ją do przygotowanego miesa i mieszam czy to dobrze? a potem dziele na porcje i zamrażam.Podrzućcie jakiś przepis ze spiruliną.taurynę kupiłem najpierw w sportowym a pożniej w zooplusie rożnica w cenie ogromna ale z tego co wyczytalem to muszę ją chyba wyrzucic?
Ta ze sportowego nie jest chyba czysta. Możesz ja pewnie sam zjeść A tauryne nim dodasz, to rozpuść/wymieszaj najpierw z wodą. A miarka w taurynie ma 1ml, czyli 0.5g tauryny. Gdzieś tutaj jest rozpiska, jak to sie ma do innych suplementow. W kalkulatorze barfowym tez jest ten spis zamieszczony.
A czemu tak chcesz przepis ze spiruliną? Co chcesz tam do niej dodać za mięsko?
Wysłany: 2010-07-23, 22:55
wojteksiwy napisał/a:
Mam pytanko odnosnie tauryny ja po prostu wsypuje ją do przygotowanego miesa i mieszam czy to dobrze? a potem dziele na porcje i zamrażam.
Lepiej jest rozpuścić ją najpierw w wodzie i dopiero potem domieszać do mięsa. Tauryna bez wody jest drażniąca dla śluzówki żołądka, może wywołać stan zapalny.
wojteksiwy napisał/a:
taurynę kupiłem najpierw w sportowym a pożniej w zooplusie rożnica w cenie ogromna ale z tego co wyczytalem to muszę ją chyba wyrzucic?
To zależy jaką kupiłeś. Podaj konkretnie jaką masz, to wtedy zobaczymy.
wojteksiwy napisał/a:
Podrzućcie jakiś przepis ze spiruliną.
Czemu tak bardzo zależy Ci na tej spirulinie? Czy kot ma niedobory magnezu?
Możesz dodać 2-4 gramy spiruliny do każdego przepisu, chyba że masz jakieś konkretne zalecenia/potrzeby co do spiruliny.
Witam.Dzieki Dagnes za info.Co do spiruliny to poprostu kupiłem bo pewnie gdzies znalazłem taki przepis ale teraz nie moge go odnalezc.Dagnes czy olej to to samo co tran?Jezeli chodzi o taurynę to podaję skład;tauryna ,celuloza mikrokrystaliczna,substancja wypełniajaca,stearynian magnezu,substancja przeciwzbrylajaca,żelatyna-otoczka kapsułki.Jedna kapsułka zawiera 1690mg.Ja w jednym ze swoich postów polecałem wlasnie zakup tauryny w sklepie sportowym bo wydawalo mi się że jest to cenowo opłacalne nieświadomy wogóle tego ze ona jest inna niż ta dla kociaka -przepraszam.
Mnie się te substancje zbrylające i substancje wypełniajace nie podobają.
A tran i olej to nie to samo. Tran z wątroby dorsza to dostarczyciel głównie witaminy D i witaminy A. A olej z łososia głównie dostarcza kwasy omega.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum